Agenda

19 juni – Dag van de Mantelzorgmakelaar

19 juni – Dag van de Mantelzorgmakelaar

19 juni wordt de Jaarlijkse Dag van de Mantelzorgmakelaar! Dit jaar is deze dag extra feestelijk want de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars bestaat 15 jaar en dat laten wij niet ongemerkt voorbij gaan! 

Met dit bericht wil de Beroepsvereniging mantelzorgmakelaars uw aandacht vragen voor de Dag van de Mantelzorgmakelaar, op 19 juni a.s., bij gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de vereniging.

Eind 20e eeuw werd onder burgers van Nederland onderzoek gedaan naar hun ideeën over het combineren van werk, zorg en andere privé taken. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek werd er een project gestart met een zorgmakelaar. Een zorgmakelaar kan ondersteunen bij het combineren van werk en zorg, o.a. door allerlei regeltaken op zich te nemen, maar ook bijvoorbeeld door te (helpen) zoeken naar nuttige en belangrijke informatie. Iemand, kortom, die een mantelzorger kan helpen de balans tussen werk en zorg in evenwicht te houden.

In 2005 nam Hoge School Rotterdam het initiatief tot het starten van een erkende post-HBO opleiding mantelzorgmakelaar. Dat was nodig, omdat het beroep van mantelzorgmakelaar niet beschermd is. Met een erkend diploma werd het onderscheid zichtbaar tussen de (al of niet) goed bedoelende uitoefenaar van het beroep en degenen met een opleiding. Dat werd nog versterkt door de oprichting van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars (BMZM) in 2008. Aanmelden bij de vereniging kan alleen met een diploma van de eerder genoemde opleiding. Dat wordt gecontroleerd door Registerplein, een onafhankelijke organisatie voor registratie van professionals in het sociale domein. Registerplein ziet er ook op toe dat iedere ingeschreven zorgmakelaar vakbekwaam is én blijft.

BMZM bestaat 15 jaar

Dat vieren we, zeker weten! Al was het maar om meer bekendheid te geven aan deze mogelijkheid tot ondersteuning van de mantelzorger. Want de mantelzorgmakelaar is er voor de mantelzorger. Waar een zorgvrager vaak het middelpunt vormt van alle aandacht, is de mantelzorger de stille kracht op de achtergrond. Zonder zijn of haar zorg en bijdrage zou het kaartenhuis van de zorgvrager in elkaar storten. De mantelzorger maakt bijvoorbeeld regelmatig het verschil tussen nog thuis kunnen wonen of opgenomen worden.

De mantelzorgmakelaar heeft oog voor de mantelzorger, luistert, helpt, zoekt informatie op, kortom, ondersteunt de mantelzorger en kan regeltaken overnemen. En zorgt ervoor dat mantelzorgers ook oog blijven houden voor hun eigen welzijn. Immers, je kan pas goed voor een ander zorgen als je ook goed zorgt voor jezelf. Mantelzorgmakelaars weten vaak uit eigen ervaring hoe het is, mantelzorger zijn.

De mantelzorgmakelaar heeft kennis van alle zorgwetten in Nederland en is ook op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving en weet hoe mensen daarop een beroep kunnen doen. Veel verzekeraars bieden, in aanvullende pakketten, al een vergoeding voor het inschakelen van de zorgmakelaar, maar nog niet alle. Dat kan zeker nog beter!
Alle reden om het mooie beroep van Mantelzorgmakelaar vandaag, 19 juni 2023, extra op de kaart te zetten! Daarom zouden wij u willen vragen om ons, vanuit uw organisatie, te feliciteren op onze LinkedIn pagina : www.linkedin.com/company/bmzm/  of om een felicitatie te plaatsen in uw eigen nieuwsberichten op uw eigen socials. Al onze leden wordt gevraagd dit zoveel mogelijk te delen.

Meer informatie over ons beroep en onze beroepsvereniging vindt u op www.bmzm.nl/mantelzorgmakelaar

Mantelzorgers die een geregistreerde zorgmakelaar zoeken, kunnen hier ook terecht, onder de knop Mantelzorgmakelaar vinden.

Of op onze zusterpagina: hulpvoormantelzorgers.nl/

Voor verdere vragen of opmerkingen over of naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met de werkgroep marketing, via   of