Agenda

Voor mantelzorgers

Mantelzorgers ervaren de hulp van een mantelzorgmakelaar vaak als een enorme verlichting van de belasting die het mantelzorgen kan zijn.

Mantelzorgen doe je niet beroepsmatig. Die langdurige zorg die je geeft aan je ouders, je kind, een vriendin of buurman is natuurlijk dankbaar, maar ook heel zwaar. Je doet het misschien naast je werk en de zorg voor je gezin. De mantelzorgmakelaar zorgt er ook voor dat je meer regie krijgt in het vaak zware traject waar jij, maar ook degene waar je voor zorgt, in zit.

Hulp van de mantelzorgmakelaar

Er is heel veel te kiezen op het gebied van zorg in Nederland. Er zijn allerlei wetten en vergoedings-mogelijkheden waar je mee te maken krijgt en dat maakt het ingewikkeld. Welke zorg moet je kiezen, wat past het best en hoe regel je dat? En dan moet je nog een administratie bijhouden en allerlei formulieren invullen. Dat kost enorm veel tijd. De mantelzorgmakelaar kent de weg in ´zorgland´. De mantelzorgmakelaar is dé professional die je helpt met al die regeltaken.

Als je thuiskomt na een dag werken is het moeilijk om al die verantwoordelijkheden even te laten voor wat ze zijn. Ook tijdens het werk wordt er vaak nog een beroep op je gedaan of moet je telefonisch van alles zien te regelen. Zo ben je er nooit helemaal los van. En natuurlijk is dat ook weer lastig tegenover je baas en/of collega’s.

Samen met de werkgever zoekt de mantelzorgmakelaar naar pragmatische oplossingen waardoor je rol op het werk niet onder druk kom te staan.

Mantelzorgers zorgen geregeld ten koste van zichzelf voor een naaste. Het lijkt zo vanzelfsprekend om als ouders te mantelzorgen voor je kind met een handicap of ‘rugzakje’, maar de zorg voor een kind met een beperking is complex.

Samen met een mantelzorgmakelaar leer je om te zorgen voor je kind, zónder dat dit ten koste van jezelf gaat.

Een mantelzorger kan niet zomaar op vakantie. De zorg voor een naaste stopt immers niet als je er even tussenuit wilt. Hoe kom je aan vervanging? En accepteert je naaste de zorg van een ander? Vaak is het zo’n dilemma dat veel mantelzorgers maar thuisblijven.

Een mantelzorgmakelaar helpt bij het vinden van passende, vervangende mantelzorg, zodat jij rustig op vakantie kunt gaan.

Geregistreerd

Mantelzorgmakelaars die lid zijn van de BMZM, staan altijd geregistreerd bij Registerplein. Al deze mantelzorgmakelaars hebben een post-HBO-opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond. Het register borgt de kwaliteit van dienstverlening. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de diensten van een mantelzorgmakelaar als zij zijn opgenomen in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging van de BMZM.

Kosten en vergoedingen

De mantelzorgmakelaar werkt efficiënt en kan veel doen in een paar uur. Mantelzorgers kunnen hier van tevoren afspraken over maken. Informeer bij een mantelzorgmakelaar in de regio naar het tarief. De kosten voor de zelfstandig opererende mantelzorgmakelaars die lid zijn van de BMZM, worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Informeer bij je zorgverzekeraar of kijk op de vergoedingenlijst.

Vind een mantelzorgmakelaar

Zoek met behulp van je plaatsnaam of postcode een van de 250 mantelzorgmakelaars. Er is er altijd wel een bij jou in de buurt.

“Onderweg naar de regio” RTL4, uitgezonden 17 en 23 mei 2020 Het beroep Mantelzorgmakelaar